El Tom XVI de les Rondalles comença amb el relat anomenat Guardau-vos sempre de pedra redona, de ca qui no lladra i d’homo roig.  És el consell donat per un pare com a únic testament per als seus dos fills, un dels quals el seguirà i triomfarà a la vida.

Són al manco quatre les pedres redones que han esdevingut topònims. Una es localitzava al litoral de Son Servera i desaparegué amb la construcció del port de Cala Bona. Una altra dona nom a la volta de sa Pedra Redona de Banyalbufar. La tercera es localitza a Artà.

Però segurament la més coneguda és la de Campos perquè es situa al costat de la carretera de Santanyí i ha donat nom al camí on es situa, el camí de sa Pedra Redona. És notable que aquesta pedra s'hagi conservat perquè cal recordar que els elements situats a la vora de les carreteres tenen molts de números per a desaparèixer degut a la tendència "natural" a l'ampliació que experimenten les calçades. Qui sap si algun planificador nostrat ja ha pensat en un desdoblament de la carretera Campos - Santanyí ? Bé, que pensi en conservar al manco la Pedra Redona.

 

sa Pedra Redona (Campos)

sa Pedra Redona (Cala Bona)