Al sud de les cases de Bendinat hi ha un comellar anomenat coma des Cementeri, on antigament hi havia un figueral i ara hi ha la carretera que connecta l'autopista Ma-1 amb el nucli urbà de Bendinat. El cas és que si allà no hi ha hagut mai cap cementeri quin és l'origen del nom ?

La resposta com tantes altres vegades la trobam al Die Balearen de l'Arxiduc Lluís Salvador:

A un comellar anomenat es Figueral hi trobam bells exemplars de garrovers i oliveres, alguns de tronc immens. A la seva esquerra, just al peu d'un turó de pins, es troba el panteó, una senzilla construcció funerària de tipus gòtic amb volta de canó. A la seva parte frontal presenta un altar amb una Verge grega, i darrera, la capella amb el nínxol on reposen les restes de Pere, el pare de l'actual marquès, i d'un fill d'aquest, de pocs anys.

Però no és aquesta l'única tomba que trobam al costat de les cases d'una possessió. A Son Mas (Esporles) els pinacles d'una construcció neogòtica sobresurten entre la vegetació. Amb un oratori a la planta superior i una cripta a la planta inferior sabem que l'edifici fou construït l'any 1878 per donya Bàrbara Mora i Barceló, viuda del binissalemer Antoni Moyà. Es diu que la construcció fou aixecada per satisfer la voluntat d'una filla morta als vint-i-vuit anys.

Maria Antònia Nicolau Rosselló en el seu article per les Jornades d'Estudis Locals de Porreres de 2015 ens aporta aquests i altres detalls, com la relació de Bàrbara Mora amb el bisbe Campins i la seva devoció per Ramon Llull, manifestada en una estàtua del sant obra de Guillem Galmés que es troba davant el portal de l'oratori.

Oratori que com les mateixes cases de la possessió ha conegut temps millors.



NOTA: la sepultura de Bendinat referenciada per l'Arxiduc correspondria a Pere Caro Salas, quart marquès de la Romana. Son Mas ha estat identificada amb l'alqueria Vilaxamen o Beni Samel de dotze jovades que va correspondre a Nuno Sanç.

NICOLAU ROSSELLÓ, Maria Antònia (2015): La senyora Bàrbara Mora i Barceló, mecenes del sr. Bisbe, Pere Joan Campins. Actes de les V Jornades d'Estudis Locals. Ajuntament de Porreres. Ps. 171-182.

 

Oratori de Son Mas (Esporles)