Dissabte, 25 de juny de 1960, el butlletí metereològic anuncia cel molt nuvolós a les illes Balears i al llevant i sud-est de la península ibèrica.

Dos avions reactors biplaces de l'exèrcit alemany de l'aire (Luftwaffe) han sortit de la base d'Erding (Münich, Alemanya), han fet escala a la base de Châteauroux (França) i es dirigeixen a l'aeroport militar de Son Santjoan.

Són dos avions del tipus Lockheed T-33A "Shooting Star" marcats amb els codis EB-397 i BD-843. Formen part d’una sortida d'instrucció de l'OTAN per a practicar el vol instrumental en els citats aparells. Els instructors són dos oficials nordamericans i els alumnes són dos pilots alemanys.

Pilota el primer aparell el capità Charles S. Melton essent el copilot el capità Kurt Tanzer, un experimentat combatent de la segona guerra mundial, galardonat amb la creu de ferro per l'exèrcit nazi al desembre de 1943. Pilota el segon aparell el capità Roger P. Miller essent el copilot el tinent Hans-Ludwig Seseke.

Per sobre dels núvols ja es pot observar la badia de Palma quan comuniquen per ràdio a la torre de control que han decidit cancelar l'aproximació instrumental i que realitzaran una aproximació visual. Comencen el descens cap a la seva mort, ocorreguda quan s'estavellen als penyals del costat oriental del puig Caragoler de Femenia, entre la font d'en Quelota i el coll Ciuró, a uns 725 m d'altura. Tan sols vint metres separen els impactes dels dos aparells. Les seves restes es dispersaran per una àrea que abasta un quilómetre quadrat. Algunes d'elles permaneixen encara sobre el terreny.

Segur que després d'aquest dia els vols d'instrucció foren sempre instrumentals.

NOTA: agraïm les indicacions de Joan Mateu (a) Moliner, amo de Femenia fins fa ben poc, gràcies a les quals trobàrem les restes que encara queden dels aparells.

 

Puig Caragoler de Femenia. Els dos avions impactaren al penyal amb ombra del centre de la fotografia.

Zona de l'impacte

Restes dels aparells

Lockheed T-33A Shooting Star