Quan les possessions eren explotacions rendibles cada racó tenia el seu propi nom per tal d'orientar als treballadors en les seves tasques diàries. No ho deim nosaltres sinó que ho hem llegit en un document datat aproximadament l'any 1740 referit a la possessió de Canet i donat a conèixer per Jaume Albertí i Ramon Rosselló en el seu llibre Història d'Esporles. Segles XIII-XVI.

Diu l'apart 31 del document que: "Per ser tant gran le possesió Canet y per poder-se més fàcilment governar tenen totes les montañas y camps de ella cade un el seu nom en què se apellide que són los sigüents:"

I afegeix una llista de 48 topònims en el que podria ser un dels primers inventaris toponímics relatius a una possessió coneguts. Els topònims, normalitzats, són els següents:

Camp Roig, na Llivanya, estret de Son Antic, comellar Fondo, na Cruz, coll des Vent, rotes Planes, sa Llegotera, na Parreu, rota Vella, na Barbeta, puig de sa Teulera, es Campassos,  na Llodrana, rota des Penyalet, rota de Can Cruz, es Mengaus, s'Empeltada, rota d'en Bulla, na Sureda, costeta de s'Abeurada, costa dels Ametlers, coll des Moro, ses Rogetes, costa de Son Morlà, coll de sa Caramella, puig des Moro, costa de l'avenc des Cans, puig de sa Vinya, garrigó de Can Roca, costeta dels Magraners, cova Negra, puig de l'Amarador, sa Teulera, hort de Miralles, sa Capelleta, vela de Miralles, puig de la vinya de Son Quint, vela des Torrent, costa del penyal d'en Castelló, sa Sínia, es Prat, es Bosc, el Pinar, rota d'en Manent, coll dels Garrovers, ses Polònies i rotes d'en Degà.

Molts del noms anteriors ja han desaparegut però un dels que es conserven és el que ens ha cridat més l'atenció. Es tracta del coll de sa Caramella, nom referit al coll per on el Camí de s'avenc d'en Corbera passa entre el putxet des Cocó i el putxet de Can Mallol a la zona de ses Rogetes de Canet.

Desconeixem quin és el referent del nom essent sis les accepcions recollides pel DCVB:  Espècie de flabiol de pastor (1), peça de canya o de metall que es posa a la boca dels instruments de fusta perquè sonin bé (2), extrem del canó per on bufa el vidrier per fer les botelles (3), pipa amb canó molt llarg que sol servir per fumar tabac de pota (4), sarment que s’enrodilla pel cep (5), membre viril (6). A les quals cal afegir que a Artà i Sant Llorenç i  es diu caramella a una canyeta per beure.

 

Coll de sa Caramella (ses Rogetes de Canet, Esporles)