A la serra de Tramuntana les pluges intenses normalment provoquen l'esbaldrec de marges i parets i despreniments de terres i roques. Sol esser notícia als mitjans de comunicació el tall de carreteres, amb especial incidència de les que comuniquen amb Estellencs, sa Calobra, Tuent o Formentor, on fa uns anys morí un conductor per aquest motiu. El topònim que registra aquests succesos és el de s'Esllavissat (pronunciat com s'Enllavessat, s'Enllavissat, s'Esllavassi o s'Enllevassi) i la toponímia també registra l'associació dels moviments de terres amb l'aigua subterrània, sota la forma comuna de sa font de s'Enllavessat.

Els grans moviments de terra es relacionen amb la presència al terreny de capes argiloses i històricament a Mallorca en destaquen dos episodis. El primer succeí al llogaret de Biniarroi el 24 de març de 1721 i fou descrit per Jeroni Boix de Berard i de Solà en el seu Viaje a las Villas de Mallorca (1789), citant testimonis de l'època. Durà tres dies i afectà als terrenys situats entre sa rota de na Fiola i l'olivar del reverend Llorenç Coc. Començà amb un gran aflorament d'aigua, seguit d'un enfonsament del terreny que provocà l'esllavissament definitiu amb gran destrucció d'arbres i edificacions.

El segon episodi tengué lloc el 21 de desembre de 1924 al terme de Fornalutx, als olivars de es Marroig, i també provocà l'enfonsament d'algunes cases. Fou descrit pel geòleg Bartomeu Darder Pericàs a l'article Los deslizamientos de tierra en Fornalutx (Isla de Mallorca) al Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural nº 24 de 1924. Es creà una associació de propietaris afectats que visità al governador i al cap d'obres publiques per que demanàs indemnitzacions al govern central, com recull aquesta notícia de la Vanguardia del 31 de desembre de 1924, a la seva hemeroteca digitalitzada.

Encara que en sentit estricte no puguin denominar-se esllavissades les caigudes de blocs del penyals també poden esser prou destructives, com ho mostra la ferida que ha sortit aquest desembre tant climatològicament actiu al puig de s'Alcadena, damunt les cases de Son Cocó. El clar que han deixat al bosc del Comte les roques en la seva baixada es destria des de quilómetres lluny i ens acompanyarà durant molts d'anys en els trajectes pel Raiguer.

Una altra caiguda de blocs, en aquesta ocasió fa molt de temps i en el puig Gros de Ternelles donà origen a l'Esbaldregat de Pedruixella, avui recolonitzat pel bosc. De l'esboldregat es conta que enterrà a un segador que treballava al seu sementer i que si es para la deguda atenció el dissabte de Sant Joan es poden sentir els seus tristos i queixosos càntics de feina.

I si el que desitjau és una visió més científica de les esllavissades podeu consultar el següent article .

 

Esllavissat a s'Alcadena

Esllavissat al comellar des bosc des Comte (puig de s'Alcadena)

Esbaldregat de Pedruixella

Esbaldregat de Pedruixella

Esllavissat a Turixant

Esllavissat a la serra de Turixant, 31 de desembre de 2008

Esllavissat al coll de sa Gramola

Esllavissat al coll de sa Gramola, carretera Ma-10 km 105  (març 2010)